Gyógyító Konyha

Desszert

Desszertjeink alapja tojás és méz, de szeretjük még a vajat, az őrölt mandulaféléket és a gyümölcsöket is.


Tojás-hab

Ha két tojás sárgáját egy teáskanál mézzel világossárga habbá versz, meg is vagy az alapozással. A habot

  • teheted a frissen kifőtt kávédra (olyan lesz, mint az angol kávé, csak sokkal finomabb),
  • mártogathatsz bele földiepret, ribizlit vagy más idénygyümölcsöket,
  • de kanalazhatod magában is megédesítendő egy napsütötte délutánt.


Eszterházy krém

Ha hat tojássárgájából és három teáskanál mézből készült tojás-habot óvatosan elkeversz egy fél vaníliarúddal felhabosított tíz deka vajjal, csodálatos krémet kapsz. Díszítheted vágott mandulával vagy dió darabokkal, keverhetsz bele mazsolát, aszalt sárgabarack darabokat – bármilyen formában hamarabb elfogy, mint ahogy a hűtőszekrénybe kerülhetne.


Vaníliás jégkrém

Ha mégis marad az Eszterházy krémből, jégkrém formákba vagy jégkocka tartóba töltve lefagyaszthatod. Csodás nyári frissítő, de magas zsírtartalma miatt a téli estékhez sem túlságosan hideg.

A jégkrémformából és a kockatartóból is szépen kijön, ha kívülről egy picinykét megmelengeted a kezeddel.


Eszterházy torta/Fehér-krémtorta

Ha szeretnél a tojásfehérjékkel is elbánni, kezdd azzal. Tedd be őket a kiscselédbe egy kevés mézzel (nem kell sok, inkább csak emlékeztessen az édesre, mint geijl legyen) és hagyd jó keményre felhabosodni. Finoman forgass bele fehérjénként egy evőkanál finomra őrölt mandulát vagy darált diót, a habot kend ki egy sütőpapírra centi vastagon és 150 fokon süsd aranyszínűre (nagyjából fél óra kell neki, de azért nézz rá előbb is).

Amíg a tészta sül, felhabosíthatod a tojássárgákat a mézzel és a vajat a vaníliával, sőt, amíg a lap kicsit meghűl, a krémet összekeverni is lesz időd.

Ha a meleg piskótára engeded a krémet, annak csúfos vége lesz: a vaj azonnal olvadni kezd. Inkább tedd kicsit hűtőbe, vágd négybe a tésztát és rakj rendet a konyhapulton, mint hogy az illatos és habkönnyű krémedből egy mindenfelé folyó ragacsos csúfság keletkezzen.

Szeletelés előtt ennek a tortának hűtőben a helye. Forró vízben felmelegített késsel lehet szépen felvágni. Gyümölccsel, vágott mandulával, dióval tálalhatod.

Mi kellene még ezek után?

Pár kortyintás mézes limonádé.


Citrom és méz

A gyógyító italok alapja a mézzel elkevert citromlé. Fertőtlenítő, immunerősítő, vitamindús kombináció. Ha vízzel felhígítjuk, limonádét kapunk.

Ha a limonádénkban egy napig állni hagyunk néhány bodza virágot, másnap bodza-szíverősítőt kortyolhatunk.

Ha kissé meggyűrt mentaleveleket hajigálunk bele, frissítő menta-italhoz, ha citromfű leveleket, nyugtató, lazító citromfű-szörphöz, ha frissen reszelt gyömbért, néhány perc múlva gyömbérszörphöz jutunk.

Hidegebb napokon ugyanezeket leforrázhatod teának – akkor azonban a méz és a citrom csak némi hűlés után kerüljön bele. Kár volna a csodás vitaminokért!

A mézes limonádé aprított vagy pépesített idény gyümölccsel (málnával, eperrel, ribizlivel, meggyel) összekeverve, néhány jégkockával és egy színes szívószállal feldobva elbűvölő gyümölcsös frissítőt eredményez – nemcsak a vendégeidet veszi le a lábáról, de a gyerekek is bőséges folyadékpótláshoz jutnak a legforróbb kánikulai napon is.

Na jó, a vendégeket leginkább akkor veszi le a lábáról egy ilyen gyümölcs-koktél, ha egy kis alkohollal megbolondítod, de ezzel bánj csínján – éppen csak annyit keverj bele, amennyit a citrom C vitaminja még tud ellensúlyozni. Pár csepp pálinka, egy picinyke konyak, kevéske whisky a limonádéra egy színes gyümölcsökkel megrakott üvegpohárban a hétköznapokat színesebbé, a különleges napokat emlékezetesebbé teszi. Feltéve, ha figyelsz: az alkalom éppen attól alkalom, hogy csak ritkán adódik – olyankor jó örömmel, derűben megélni.

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Ez a honlap sütiket használ. Amennyiben az "Elfogadás" gombra kattint, azzal Ön elfogadja a sütik használatát. A gyogyitokonyha.hu nem gyűjt személyes adatokat. A honlapon elérhető bejegyzések időnként külső forrásból származó beágyazott tartalmakat (pl. videók, képek, cikkek stb.) használnak. A külső forrásból származó beágyazott tartalmak úgy viselkednek, mintha meglátogattuk volna az adott honlapot. Ezek a webhelyek lehetséges, hogy adatot gyűjtenek a látogatókról, sütiket vagy harmadik féltől származó követőkódot használnak, és figyelik a beágyazott tartalommal kapcsolatos felhasználói viselkedést – amennyiben az adott másik webhelyen rendelkezünk felhasználói fiókkal és éppen be vagyunk jelentkezve az oldalra.

Bezárás