Vegyük a disznó kiálló részeit: fej, köröm, farok. Öntsük fel vízzel, hogy jól ellepje. Ekkor csak két jó evőkanál sót tegyünk bele. Ha végre felforrt szedjük le a habot.
Ha ezzel kész vagyunk, beletehetünk a lébe egy fűszertojást, nyolc levél babérral, 16 gerezd fokhagymával és tizennyolc szem fekete borssal. Ezután rendezkedjünk be arra, hogy az elkövetkezendő hat-nyolc-tíz órában fedél alatt szépen lassan fődögél a kocsonya. A cél a 90 fok. A rotyogás zavarossá teszi. Aki eléggé körültekintően bugyolálja be fent a fazekat, két mécsest állathat alá – nagyjából ennyi hőre van szükség.
Akkor jó a kocsonya, amikor hús leesik a csontról.
Merjük a lét tálakba, a többit osszuk ízlés szerint. Kinek soványát, kinek kövérjét.
Tormával tálaljuk.