Gyógyító Konyha

Éhség

Az éhség az emésztés alapja. Az éhes embernek csorog a nyála. A nyál enzimjei kezdik el lebontani a szénhidrátokat. A nyál segít a rágásnak az ételt lenyelhető falatokká alakítani.

Az éhség, a nyálelválasztás és a rágás együtt segítik a gyomor savtermelését. A bőséges gyomorsav fertőtleníti az ételt és a savas közegben enzimjei elkezdik lebontani a fehérjéket. A jól megrágott, savval és enzimekkel átgyúrt falatokon már könnyen elvégzi a vékonybél az utolsó munkafázist. További emésztőenzimek és mikroorganizmusok segítségével elemi cukrokra bontja a szénhidrátokat, aminosavakra a fehérjéket, az epe segítségével pedig elemi zsírsavakká alakítja a zsírokat.

Az éhség a legjobb szakács. Kívánatossá tesz olyan ételeket is, amelyekre szervezetünknek szüksége van, ám – kulturális, szokásbéli okokból vagy egyszerűen a beszűkült táplálkozás miatt – amúgy elutasítjuk őket.

Aki nem éhes, nyálát folyadékkal, a rágást nyammogással helyettesíti. Ha erre már kiskorában rászokik és például tejjel nyakon öntött gabonapelyhet nyeldekel, akkor számolnia kell azzal, hogy előbb-utóbb elfertőződik, mert elegendő sav nélkül a gyomor képtelen fertőtleníteni, a vékonybél pedig túlterhelődik, s olyan mikroorganizmusuk szaporodnak el benne, amelyek számunkra kedvezőtlenül bontják a táplálékot, melléktermékként mérgeket produkálva.

A folyamat következményeként a bél hájsejtjei megritkulnak, fellazulnak, áteresztővé válnak, s allergiás reakciókat kiváltó fehérjedarabok jutnak a vérkeringésbe olyan mérgek kíséretében, amelyeknek már a vér-agy gát sem tudja útját állni.

A következmény: gyulladások és viselkedészavarok.

Az éhség egészség!

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Ez a honlap sütiket használ. Amennyiben az "Elfogadás" gombra kattint, azzal Ön elfogadja a sütik használatát. A gyogyitokonyha.hu nem gyűjt személyes adatokat. A honlapon elérhető bejegyzések időnként külső forrásból származó beágyazott tartalmakat (pl. videók, képek, cikkek stb.) használnak. A külső forrásból származó beágyazott tartalmak úgy viselkednek, mintha meglátogattuk volna az adott honlapot. Ezek a webhelyek lehetséges, hogy adatot gyűjtenek a látogatókról, sütiket vagy harmadik féltől származó követőkódot használnak, és figyelik a beágyazott tartalommal kapcsolatos felhasználói viselkedést – amennyiben az adott másik webhelyen rendelkezünk felhasználói fiókkal és éppen be vagyunk jelentkezve az oldalra.

Bezárás