Előző este áztassuk be a babot.
Vegyük a disznó füstölt részeit: sódar, csülök, fej, köröm, farok. Öntsük fel vízzel, hogy jól ellepje. Sót se tegyünk bele. Ha végre felforrt szedjük le a habot.
Ha ezzel kész vagyunk, tehetünk a lébe egy fűszertojást, nyolc levél babérral, 16 gerezd fokhagymával és tizennyolc szem fekete borssal. Ezután rendezkedjünk be arra, hogy az elkövetkezendő hat-nyolc-tíz órában fedél alatt szépen lassan fődögél a füstölt hús. A cél a 90 fok. A rotyogás zavarossá teszi. Aki eléggé körültekintően bugyolálja be fent a fazekat, két mécsest állathat alá – nagyjából ennyi hőre van szükség.
Amikor hús leesik a csontról, tegyük bele a babot és főzzük, amíg megpuhul.
Tejföllel, vagy erős paprikával tálaljuk.