A pörkölt a magyar életszemlélet alapja. Ebből lehet kihozni a gulyáslevest, a székelykáposztát és a hortobágyi palacsintát.
Az első titka a szalonna. Jófajta füstölt szalonnát kell vékony szeletekben pirítani, ez a győzelem első záloga. Az illat messze hat, erősen és bemozgat. Amíg pirul a szalonna, vágjunk hagymát. Ha már üveges a szalonna, szeljünk rá személyenként egy fej hagymát. Közepes vastagságú karikákban, úgy, hogy könnyen szétessen. Újabb illatbomba robban, a harmadik szomszéd is ráizgul. Jó sok piros paprikával keverjük össze, ha már a hagyma is üveges.
Amíg pirul a hagyma, kockázzuk fel a húst. Hajítsuk a hagymára és pörköljük: a legnagyobb fokozaton fűtsünk alá és keverjük folyamatosan, amíg levet ereszt. Akkor lemehetünk 90 fokra, megsózhatjuk, fedőt tehetünk rá. Ha kevés levet eresztett, öntsük fel egy kis vízzel, azután kezdjük feltárni az okokat.
- Meglehet, égette már a kezünket a forróság, rühelltük a pörkölést.
- Meglehet, a hentes adott sovány húst, elengedte a füle mellett, hogy pörköltnek kérjük.
- Meglehet, szárnyashúsból akarjuk főzni. Akkor később majd tejfölt érdemes önteni rá, úgy készül a paprikás.
- Meglehet, májból készíted, akkor pedig resztelt májjal van dolgod. Amint elfárad a kezed, húzd félre, szórj rá majorannát. Egy darab májat vágj félbe, ha a közepe is világos, kész. Különben párold még egy kicsit 90 fokon.
- Meglehet, pacallal van dolgunk, amit persze már egyszer kifőztünk enyhén ecetes vízben babérral és fokhagymával. Természetesen alig ereszt szaftot. Tegyünk rá sok zsírt. Felveszi.
Ha rendes négylábúból főzzük a pörköltet, akkor gulyáslevessé alakíthatjuk, miután fedő alá került és megpuhult a hús. Annyi a teendő, hogy zöldséget vágunk bele, hagyományosan répát és krumplit és csipetkével gazdagítjuk. Fontos azonban tudni, hogy a burgonya keményítőtartalma miatt, a csipetke pedig a glutén miatt csak a már gyógyultak konyhájába való. A Gyógyító Konyhában a répán kívül zöldbabot, borsót, karalábét, karfiolt, káposztaféléket használunk. A bátrabbak batátát és paszternákot is.